Recepty zo sveta – domáce sushi made in Slovakia

sushi

Aaaach sushi… Moja láska. „Smradľavá“ rybacia. Ale taaaaak dobrá! :)
Začiatky tejto love story však boli rozpačité. Prvý krát som ho jedla asi 12 rokov dozadu v Amerike. Bolo to vrámci “all you can eat buffet” – reštaurácia typu “zjedz koľko vládzeš”. A ja teda vládzem aj za dvoch. Problém bol v tom, že som si ho dala na tanier spolu s mušľami, krabmi, cestovinami, riasami a kadečím, čo sa mi zmestilo na tanier. Zjedla som ho nasucho, bez sójovky. Za toto ľudia platia ťažké prachy? Nešlo mi do hlavy, čo ostatným na ňom tak chutí.

Druhý krát som ho jedla tak, ako sa má. Vylepšené sójovou omáčkou bolo šťavnaté a slané a jeho chuť ma zaujala. Ďalší krát som bola v pravom sushi bare a ochutnala také kombinácie riasy, ryže a náplní, že som si ho zamilovala. Návštevy sushi reštaurácií začali byť pravidelné. Keďže na Slovensku o sushi baroch v okolí Trenčína nebolo ani chýru ani slychu, chodievala som na sushi len v USA počas pracovných liet, ktoré som tam trávila ako študentka, či počas cestovania v rôznych krajinách sveta. Najmä vo veľkomestách nie je o populárne sushi reštaurácie núdza, nemusíte byť ani v Ázii. Aj keď tam chutí samozrejme, najlepšie.

O pár rokov neskôr začali vznikať prvé sushi bary aj na Slovensku, najskôr v Bratislave, neskôr v Trnave a prednedávnom konečne aj v Trenčíne. Keďže aj manžel je rovnaký nadšenec pre sushi ako ja, začali sme si ho robiť aj doma. Zo surovín, ktoré sa nám podarí zohnať. Niekedy spravíme len jednoduché lacné verzie, niekedy sa buchneme po vačku a spravíme si varianty podobné tým v sushi reštauráciách. 

Aké sú druhy sushi?

Druhov sushi je veľmi veľa. My si doma robíme tieto zobrazené na fotke:

sushi-recept

Maki a futomaki – vonkajší obal tvorený z nori riasy, v nej je ryža naplnená rybou či zeleninou. Maki je menšia verzia, futomaki má priemer cca 4-5 cm.

sushi-recept-2

Uramaki – tzv. maki naopak – vonkajší obal tvorí ryža, môže byť posypaná kaviárom či sezamovými semienkami, riasa nori a náplň je vo vnútri.

Temaki – kornútok naplnený ryžou a rôznymi dobrotami – ryba, zelenina..

recept-sushi

Nigiri – malý ovál z ryže s plátkom surovej ryby navrchu (môj najobľúbenejší druh, lososové zbožňujem najviac).

Na Slovensku je problém zohnať kvalitnú čerstvú surovú rybu, ktorá by bola bezpečná na jedenie v surovom stave. My používame iba lososa, občas tuniaka kúpeného v Metre, ktorého majú uskladneného celý čas na ľade. Chladeného lososa v plastových vaničkách v supermarketoch sa bojíme jesť na surovo. Ak nezoženieme kvalitnú rybu, spravíme verziu s údeným lososom, či krabími tyčinkami so zeleninou alebo avokádom. Nori riasy, ryžový ocot, wasabi, sushi ryža a zázvor sa už bežne predáva v super a hypermarketoch.

Základné suroviny:

  • 500g sushi ryže
  • 125 ml ryžového octa
  • 2 lyžice cukru
  • ½ lyžičky soli
  • 6 ks nori riasy
  • Sójová omáčka (chuťovo najlepšia je značka Kikkoman)
  • Wasabi pasta (pasta zo sušeného japonského chrenu)
  • Zázvor v sladko-kyslom náleve

Náplň:

  • Surový alebo údený losos
  • Avokádo
  • Uhorka
  • Mrkva
  • Krabie tyčinky, majonéza, soľ, korenie

Postup výroby futomaki roliek:

1. Sushi ryžu preplachujeme na sitku pod tečúcou studenou vodou, kým nie je voda číra.

2. Prepláchnutú ryžu dáme do hrnca, zalejeme studenou vodou, ktorá by mala byť cca 2 cm nad ryžu a necháme 30 minút postáť. Následne privedieme k varu a na miernom ohreve varíme prikrytú 10 minút. Odstavíme a necháme 10 minút dôjsť.

3. V malom hrnci zohrejeme ryžový ocot, soľ a cukor, kým sa nerozpustí, nevaríme.

4. Keď je ryža hotová, premiestnime ju do sklenenej, drevenej alebo plastovej nádoby a zalejeme octovou zálievkou. Zľahka premiešame drevenou varechou. Necháme vychladnúť.

5. Kým ryža chladne, pripravíme si ostatné suroviny. Nemusíte mať všetky suroviny, ktoré som uviedla. Môžete si spraviť iba rolky plnené avokádom a lososom, či najlacnejšiu verziu krabie tyčinky s uhorkou či mrkvou. Alebo vyskúšať iné suroviny, kombinácie sú len a len na vás. Lososa, avokádo a uhorku nakrájame na tenké prúžky. Mrkvu pár minút ovaríme aby trošku zmäkla a tiež nakrájame na prúžky, krabie tyčinky rozmrazíme.

6. Z krabích tyčiniek rada robím šalát, ktorým plním rolky – ešte polozamrznuté ich rozdrvím na drobné kúsky pomocou drviča na kuchynskom robote, pridám majonézu (niekoľko lyžíc na jedno balenie krabích tyčiniek), soľ a korenie podľa chuti a hotovo.

7. Pripravíme si podložku na rolovanie sushi, položíme na ňu riasu lesklou stranou nadol a rovnomerne rozložíme tenkú vrstvu ryže. Na strane riasy, ktorá je ďalej od nás necháme 3 cm riasy bez ryže. Prsty je dobré namáčať do pohára s vodou, aby sa na ne ryža nelepila.

8. Do stredu ryže naukladáme náplň. Moje obľúbené varianty:

– čerstvý alebo údený losos + avokádo

– krabie tyčinky + mrkva + uhorka

– šalát z krabích tyčiniek + avokádo

9. Koniec riasy, na ktorom nie je ryža potrieme vodou aby sa na záver prilepila na sushi rolku a tým ju pekne uzavrela. Opatrne rolujeme smerom od nás k prázdnej časti riasy. Rolujeme celú podložku, počas rolovania pridŕžame náplň a jemne tlačíme na riasu s náplňou, aby všetky suroviny boli stlačené v rolke a neskôr nevypadávali. Chce to trošku praxe, nie je to ale nič zložité.

10. Po zrolovaní nakrájame rolku ostrým nožom na 8 rovnakých častí. Nôž môžeme namáčať do vody, aby sa naň ryža nelepila.

11. Hotovo, môžeme jesť, juchuuu! Futomaki preložíme na tanier, nalejeme do misky sójovú omáčku a na kraj taniera dáme kôpku wasabi a nakladaného zázvoru. Každý má svoju misku so sójovou omáčkou, v ktorej si rozmieša toľko wasabi pasty, koľko uzná za vhodné. Podľa toho, ako ostrú omáčku má rád. Najlepšie pomocou čínskych paličiek zoberieme kúsok sushi, namočíme do sójovej omáčky a jeme. Môžeme zajedať nakladaným zázvorom.

recept-sushi-2

Dobrú chuť! :)
Martina

Ďalšie recepty >>

NÁVODY na CESTOVANIE BEZ CESTOVKY:

E-book na stiahnutie ZDARMA
Dovolenka na výletnej lodi >>

E-book na stiahnutie ZDARMA
Ubytovanie bez cestovky >>

E-book Kompletný návod na cestovanie bez cestovky >>

E-book S dieťaťom do sveta (0 – 2 roky) >>

Martina Magulová
Som vášnivá cestovateľka. Cestujem bez cestovky - LACNEJŠIE a ZAUJÍMAVEJŠIE. S radosťou sa delím o svoje skúsenosti, aby som vám ušetrila čas a peniaze a aby ste aj VY mohli za málo peňazí zažiť čo najviac a odvážili sa ísť spoznávať svet! :) Zoznam precestovaných krajín a niečo o mne nájdete tu>> Som autorka e-bookov: Kompletný návod na cestovanie bez cestovky>> Cestujem s cestovkou. Ako zažiť na dovolenke viac?>> E-book zdarma Ubytovanie bez cestovky>> Kontakt: E-mail: info@martinamagulova.sk >> Facebook fan page: Cestujeme bez cestovky>> Instagram: Cestujemebezcestovky>>
Komentáre