Červené thajské kari s ananásom

2

Hmm, sladká chuť ananásu a kokosového mlieka v spojení s pikantnou chuťou kari pasty je pre mňa nebíčko v papuľke. Toto jedlo (ako väčšina thajských či mexických jedál) je vhodné predovšetkým pre milovníkov poriadne štipľavých chutí.

Receptov na thajské kari je veľmi veľa. Líšia sa v použití kari pasty, ktorá môže byť žltá, červená alebo zelená (najjednoduchšia cesta je kúpiť už hotovú pastu v poháriku alebo vrecku v obchode) a v použití prísad – rôznych druhov mäsa a morských plodov, zeleniny, byliniek, dochucovadiel atď. Servíruje sa zvyčajne s ryžou alebo ázijskými rezancami. Na rozdiel od situácie spred pár rokov, kedy sme mohli snívať o varení týchto jedál zo surovín, ktoré kúpime na Slovensku, zohnať všetko potrebné už nie je problém. Ak nebudete vedieť, kde čo kúpiť, kľudne mi napíšte.

Tento recept je veľmi jednoduchý a relatívne rýchly, najzložitejšie je vyrezanie vnútra ananásu tak, aby ste nepoškodili jeho pevný obal. Servírovať jedlo do ananásu nemusíte, je to však veľmi štýlové, najmä ak čakáte hostí. Párkrát som dostala takto naservírované kari priamo v Thajsku, a tak si rada pripomeniem cestovateľsko – gurmánske chvíľky aj doma. Len treba kúpiť buď poriadne veľký ananás, alebo si v prípade potreby (hladu) doložiť viackrát. 😉

1

Suroviny

  • 2 – 4 lyžice červenej kari pasty (ak nemáte radi príliš pikantné, začnite s menším množstvom a podľa chuti pridajte viac)
  • plnú šálku čerstvého ananásu nakrájaného nadrobno
  • 2 očistené kuracie prsia
  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • 1/2 šálky mrazeného hrášku
  • 4 lyžice rybej omáčky
  • 500g jasmínovej ryže + soľ na ochutenie
  • trochu limetkovej šťavy
  • 2 lyžice cukru

Postup

  1. Kuracie prsia nakrájame na drobné kocky.
  2. Vo woku alebo hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom kari pastu s kokosovým mliekom.
  3. Pridáme kuracie prsia a rybiu omáčku a varíme cca 20 minút na miernom ohni, občas premiešame.
  4. Medzitým si uvaríme jasmínovú ryžu.
  5. Po 20 minútach pridáme do kokosového mlieka hrášok, ananás, cukor a podľa chuti môžeme ešte “dosoliť” rybou omáčkou alebo doštipľaviť kari pastou. Varíme cca 5 minút.
  6. Na záver pridáme limetkovú šťavu (množstvo podľa chuti, ja dávam z 1/2 limetky), premiešame a podávame s ryžou, buď priamo v polovici ananásu alebo na tanieri.

3

Dobrú chuť! 🙂

Martina

NÁVODY na CESTOVANIE BEZ CESTOVKY:

E-book na stiahnutie ZDARMA
Dovolenka na výletnej lodi >>

E-book na stiahnutie ZDARMA
Ubytovanie bez cestovky >>

E-book Kompletný návod na cestovanie bez cestovky >>

E-book S dieťaťom do sveta (0 – 2 roky) >>

 

Martina Magulová
Som vášnivá cestovateľka. Cestujem bez cestovky - LACNEJŠIE a ZAUJÍMAVEJŠIE. S radosťou sa delím o svoje skúsenosti, aby som vám ušetrila čas a peniaze a aby ste aj VY mohli za málo peňazí zažiť čo najviac a odvážili sa ísť spoznávať svet! :) Zoznam precestovaných krajín a niečo o mne nájdete tu>>

Som autorka e-bookov:
Kompletný návod na cestovanie bez cestovky>>
Cestujem s cestovkou. Ako zažiť na dovolenke viac?>>
E-book zdarma Ubytovanie bez cestovky>>

Kontakt: E-mail: info@martinamagulova.sk >>
Facebook fan page: Cestujeme bez cestovky>>
Instagram: Cestujemebezcestovky>>
Komentáre