Levanduľové crème brûlée – Francúzsko

levandulove creme brulee

Vchádzam do kaviarne. Milujem intenzívnu vôňu kávy, zhlboka sa nadýchnem a hľadám miesto na sedenie. Keď vtom zakričí moje meno. Áno, počujem ho celkom jasne, blížim sa teda k nej..

Vitrínke s koláčmi. Nielen ma volá, ale aj hypnotizuje, točí sa dookola a ja pri nej v tranze strávim presne toľko minút, koľko trvá môjmu manželovi alebo kamarátke, kým ma dotiahne k stolu. Samozrejme s jedným alebo dvomi úlovkami. 🙂

Ovocie, cheescake, raw koláčiky a krémy.. To sú moji favoriti medzi sladkosťami.. Dnes vyhráva sladučký hustý krém s jemnou vanilkovo – levanduľovou chuťou a chrumkavou karamelovou kôrkou. Celosvetovo známy ako crème brûlée. Ide o typický francúzsky dezert a keďže k Francúzsku neodmysliteľne patrí aj levanduľa, spojila som tieto dve veci dokopy a vznikla vynikajúca a zaujímavá maškrta, ktorej len tak ľahko neodoláte..

Recepty na prípravu levanduľového sirupu som spísala pod receptom na krém. Ak levanduľový sirup nemáte, nevadí, iba ho vynechajte z receptu, výborný bude aj s čisto vanilkovou chuťou. “Bodky” v crème brûlée sú zrniečka vanilky, ktoré krému dodávajú tú úžasnú vanilkovú chuť. Viac o vanilkovom lusku a jeho využití  píšem pod receptom. 

Základ tohto spáleného krému – čo crème brûlée v preklade z francúžštiny znamená je mať doma flambovaciu pištoľ. Karamel totiž treba dorobiť už na hotovom upečenom kréme. Dá sa zapiecť aj pod grilom v rúre, treba mať ale misky v studenom kúpeli a grilovať iba pár sekúnd aby sa krém znova nepiekol.

Nie, cigaretový či cigarový zapaľovač nefungujú, krbový plynový zapaľovač funguje tak napoly – skaramelizovanie kôrky na kréme trvá príliš dlho a je nedokonalé. Vlastné skúsenosti… 🙂 Jednoznačne odporúčam kúpiť si flambovaciu pištoľ, s ňou je to veľmi rýchly a jednoduchý proces.

Suroviny na 4 malé zapekacie misky:

60 g hnedého kryštáľového cukru
1 dl mlieka
½ vanilkového lusku
2 dl šľahačkovej smotany
5 žĺtkov
Štipku soli
3 lyžice levanduľového sirupu (recepty na sirup som spísala pod receptom na krém)
Trochu hnedého trstinového cukru na karamelovú kôrku

Postup:

  1. Do hrnca nasypeme polovicu hnedého cukru a “nasucho” (nepridávame vodu) necháme rozpustiť na karamel. Premiešať stačí na záver, keď už je takmer všetok cukor roztopený. Pozor aby príliš nestmavol, chuť by bola horkastá.
  2. Hneď po rozpustení cukru vložíme do karamelu lyžicu a za stáleho miešania vlejeme mlieko. Vďaka miešaniu sa neprichytí na dno hrnca všetok karamel a rýchlejšie sa v mlieku rozpustí. Zahrievame a miešame do úplného rozpustenia.
  3. Rozrežeme vanilkový lusk, vydlabeme polovicu drene a dreň aj prázdnu polovicu lusku, smotanu a štipku soli pridáme ku karamelovému mlieku. Privedieme k varu a vypneme. Prázdny lusk vyhodíme, alebo použijeme podľa mojich tipov o jeho využití dole pod receptom.
  4. Ja vždy krém ešte rozmixujem tyčovým mixérom, aby sa v ňom vanilkové zrniečka rovnomerne rozložili a bol úplne jemný.
  5. Žĺtky so zvyškom hnedého cukru vymiešame do peny. K žĺtkom prilejeme trochu horúceho karamelového mlieka, premiešame a vlejeme ich do hrnca so zvyšným mliekom. Pokiaľ mlieko vychladlo, znovu zahrejeme, maximálne na 85 stupňov, pridáme levanduľový sirup a premiešame.
  6. Krém prelejeme cez sitko do 4 ohňovzdorných misiek a vložíme ich do hlbokého plechu. Dáme zovrieť vodu v rýchlovarnej kanvici a nalejeme ju do plechu do ½ výšky misiek. Pozor aby sa voda nedostala do krému. Krém môžete v tejto fáze posypať sušenou levanduľou na ozdobu.
  7. Pečieme pri teplote 150 stupňov cca 40 minút – krém by sa mal po dopečení mierne vlniť po zatrasení s miskou. Misky opatrne vyberieme z vodného kúpeľa a necháme voľne vychladnúť. Potom ich dáme na 2 hodiny a viac stuhnúť do chladničky.
  8. Zlatý klinec na záver – na vychladnutý krém nasypeme tenkú vrstvu hnedého cukru – ten cukor čo sa neprilepí na krém vysypeme. Pomocou flambovacej pištole ho roztápame na karamel – opäť pozor aby príliš nestmavol, inak by bol horký.

1

Ja vždy robím krém minimálne z dvoch dávok, sama zjem zopár misiek a keď k nám príde návšteva, vždy sa po ňom len tak zapráši.

Rýchly levanduľový sirup „zimný“zo sušenej levandule

Suroviny:

1 liter vody
1 kg cukru (ja najradšej používam hnedý alebo trstinový, farba sirupu ale bude hnedá)
30 gramov sušenej levandule

Postup:

Vodu s cukrom necháme zovrieť, pridáme sušenú levanduľu a varíme ďalších 5 minút. Necháme zakryté 15 minút, potom precedíme do čistých vyvarených fliaš a otočíme hore dnom. Môžeme pridať šťavu z 1 citróna. Skladujeme v chladničke.

Levanduľový sirup “letný” – z čerstvej levandule

Suroviny:

1 liter vody
1 kg cukru – ak použijete biely, farba sirupu bude fialová, ak hnedý/trstinový, sirup bude nahnedlý
5 hrstí čerstvej levandule aj s vňaťou
1 PL kyseliny citrónovej

Postup:

Vodu prevaríme, zalejeme ňou umyté a na kúsky polámané časti levandule a necháme prikryté stáť pri izbovej teplote 24 hodín. Potom scedíme, pridáme cukor, tesne pred bodom varu kyselinu citrónovú a znova prevaríme. Naplníme do čistých fliaš alebo pohárov a otočíme hore dnom. Necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke.

Mohol by vás zaujímať aj recept Červené thajské kari s ananásom >>

INFO OKIENKO

Vanilkový lusk, čo to je, kde ho kúpim a čo s ním?

2

Čo to je vanilkový lusk?

Možno vás prekvapí, že vanilkový lusk je vlastne plodom orchidei, ktorý fermetovaním a sušením nadobúda podobu akú nájdeme v našich obchodoch. Používa sa na dochucovanie veľkého množstva sladkých dezertov, jedál, nápojov, či dokonca voňaviek. V potravinárskom priemysle sa vo veľkom používa aj syntetická náhrada vanilkového lusku, ktorá je samozrejme lacnejšia, ale čerstvej a prírodnej chuti vanilky sa nič nevyrovná.

Kde ho kúpiť?

Vanilkový lusk sa na Slovensku dá zohnať takmer vo všetkých bioobchodoch, väčších supermarketoch, hypermarketoch (medzi prísadami na pečenie) a internetových obchodoch. Predáva sa väčšinou v balení po 2 kusy v „skúmavke“, alebo plastovom obale.

Čo s ním?

Vanilkový lusk pozdĺžne rozrežeme na polovicu a tupou stranou stranou noža vyškriabeme zrniečka z obidvoch polovíc lusku (väčšinou zostanú prilepené na noži). Z vanilkového lusku sa jedia iba tieto zrniečka, primiešavajú sa do krémov, cesta, peny atď. Po vyškriabaní zrniečok môžeme prázdny lusk vložiť do pohára s cukrom. Po pár týždňoch nám bude krásne voňať po vanilke. Alebo ich vyvaríme spolu s pudingom, či v horúcom mlieku, čím získame krásnu vôňu a lepšiu chuť. Pozor – tento obal vanilkového lusku nejeme, jedia sa iba jeho zrniečka!

Pozitívne účinky vanilky:

Vanilková aróma harmonizuje myseľ, ukľudňuje, priaznivo pôsobí na psychiku.

Dobrú chuť! 🙂

Martina

NÁVODY na CESTOVANIE BEZ CESTOVKY:

E-book na stiahnutie ZDARMA
Dovolenka na výletnej lodi >>

E-book na stiahnutie ZDARMA
Ubytovanie bez cestovky >>

E-book Kompletný návod na cestovanie bez cestovky >>

E-book S dieťaťom do sveta (0 – 2 roky) >>

Martina Magulová
Som vášnivá cestovateľka. Cestujem bez cestovky - LACNEJŠIE a ZAUJÍMAVEJŠIE. S radosťou sa delím o svoje skúsenosti, aby som vám ušetrila čas a peniaze a aby ste aj VY mohli za málo peňazí zažiť čo najviac a odvážili sa ísť spoznávať svet! :) Zoznam precestovaných krajín a niečo o mne nájdete tu>>

Som autorka e-bookov:
Kompletný návod na cestovanie bez cestovky>>
Cestujem s cestovkou. Ako zažiť na dovolenke viac?>>
E-book zdarma Ubytovanie bez cestovky>>

Kontakt: E-mail: info@martinamagulova.sk >>
Facebook fan page: Cestujeme bez cestovky>>
Instagram: Cestujemebezcestovky>>
Komentáre