Detva a okolie – tipy na výlety

Folklór a tradície – krásne kroje, výšivky, tanec, holé pupky, fujary. Slovenské Toskánsko, mohutný vodopád, sopka a ráz krajiny ako nikde inde… Spoznali by ste podľa týchto viet, že ide o Detvu, Hriňovú a blízke okolie?

Práve v Detve sa bude v nedeľu 2. júna konal Kaufland detský festival, kde začínal svoju Vandrovku za pokladmi Slovenska. Krásne podujatie plné zábavy a aktivít pre celú rodinu, ktoré bolo pre všetkých zdarma. Koncerty Fíha Tralala, Smejko a Tanculienka, Štefan Štec, koncertná verzia muzikálu The Duchon’s a mnoho ďalších vystúpení. Nechýbali zvieratká, súťaž v jedení bryndzových halušiek, folklórne mestečko, kde ste si mohli vyskúšať krásny detviansky kroj tak ako ja:

Ale aj hru na fujare či píšťali, alebo si peknú píšťalku vyrobiť. A mnoho ďalších aktivít pre celú rodinu, program je naozaj bohatý. Prídete? Ak sa vám nedá prísť, priamy prenos môžete sledovať aj na webe detskyfest.sk alebo na rodinnej káblovej Turbo TV.

Čo všetko si môžete v týchto končinách pozrieť?

DETVA

V Detve môžete navštíviť napríklad Podpolianske múzeum, Vagačov dom (dom rodiny Vagačovcov, ktorí založili prvú bryndziareň na Slovensku) s kaviarňou, múzeom a ubytovaním, či Domček dedka Večerníčka. My sme sa boli najesť v reštaurácii Pivnica pri studni, kde majú aj vonkajšie detské ihrisko a ubytovali sme sa v Drevenici pod orechom (viď foto a info nižšie v článku).

PODPOLIANSKE MÚZEUM

Fujary a píšťaly, kroje, výšivky, ovečky, či detviansky námorník. To je v skratke Podpolianske múzeum v centre Detvy. Môžete si tu vyskúšať hru na fujare, píšťali a ďalších hudobných nástrojoch, pre najmenších majú ohrádku s plyšovými zvieratkami (niečo podobné by mohlo byť v každom múzeu), či malý zariadený pastiersky drevený domček. Aj keď sme sa kvôli vymýšľajúcemu najmladšiemu členovi výpravy veľmi dlho nezdržali, toto menšie múzeum s milou pani sprievodkyňou na nás zanechalo veľmi fajn dojem. Viac info nájdete tu >>

KURZ VYŠÍVANIA KRIVOU IHLOU, NÁKUPY SUVENÍROV A ĽUDOVÉHO OBLEČENIA

Kúsok peši od múzea nájdete v centre Detvy obchodík Detvianske ľudové umenie pani Smilekovej s milými suvenírmi a vyšívaným oblečením. Ona mi požičala ten krásny kroj na fotkách a robí tiež 2 alebo 4 hodinové kurzy šitia krivou ihlou v miestnosti za obchodíkom.

CHALÚPKA DEDKA VEČERNÍČKA A LAZNÍCKY DVOR

Deduško Večerníček bol moje detstvo. Neboli internety, nemali sme káblovku, tá jedna večerná rozprávka bola v detských očiach vzácne potešenie na záver dňa. Aj u vás to bolo tak? No a viete, kde býval Deduško? V Detve! Viem viem, aj na východnom Slovensku je jeho domček, aj ten sme už navštívili. Tento detviansky je štvorcový, asi aj trocha podobnejší tomu televíznemu, tak sme prišli ponakúkať, či ho tu nestretneme. Ak sa chcete prísť pozrieť k domčeku, do jeho vnútra a prezrieť si laznícky dvor, kde sa nachádza napríklad aj požičovňa historických bicyklov, treba si vopred rezervovať vstup na stránke zazitky.zahoramizadolami.sk.

TIP NA UBYTOVANIE – DREVENICA POD ORECHOM

My sme sa ubytovali v Drevenici pod orechom, z ktorej vidíte priamo na Domček. Je max pre 10 osôb, je zaujímavo zariadená v starom štýle a nájdete tu všetko čo potrebujete na príjemný pobyt. Spálne, vybavenú kuchyňu s obývačkou, vonku terasu s posedením a grilom. V okolí sa dá príjemne poprechádzať, je tu veľký kľud, do centra Detvy je to asi 5 minút autom. Sú aj na Bookingu, keď však majiteľa kontaktujete priamo na ich stránke >>, viete sa dohodnúť na cene.

VÝLETY DO OKOLIA DETVY

Blízke okolie Detvy ponúka mnohé možnosti na výlety: môžete si pozrieť zaujímavé hriňovské lazy, Most zo starého železničného vagóna pri obci Vígľaš, Vígľašský zámok, ísť na turistiku k Vodopádu Bystré, alebo turistikovať po Poľane – najvyššom sopečnom pohorí na Slovensku so sopkou, ktorá má priemer kaldery 6 km a obvod 20 km. My sme tentokrát stihli z okolia len turistiku k vodopádu a skvelé miesto na zábavu aj dobré jedlo – Rezort Masarykov dvor, ostatné miesta mám na zozname zase nabudúce.

HRIŇOVSKÉ LAZY

Krajina, akú inde na Slovensku nenájdete. Hriňovské lazy sú typické rozdrobenosťou ornej pôdy medzi ľudí tak ako sa v rodine dedili a delili medzi súrodencov na parcely a terasovité políčka, často vymedzené kamennými valmi. Každé ročné obdobie tu predstavuje iné fascinujúce výhľady na túto nádhernú krajinu.

VODOPÁD BYSTRÔ

Vodopád Bystré (po “detviansky” Bystrô). Krásny, 23 metrov vysoký, mohutný, vyniká na čiernom podklade sopečnej skaly. Pôsobí priam magicky. Obklopený zeleňou a kvetmi. A rebríkmi pre zvedavých prieskumníkov. Národná prírodná pamiatka, ktorú stojí za to vidieť!

Nachádza sa pri meste Hriňová, od parkoviska, ktoré je neďaleko rázcestia Bystré Vrátka je to peši asi hodinu. Prechádzate okolo tabúľ náučného chodníka so zaujímavými info o okolitej prírode a živote v nej. Nám sa veľmi páčilo, pri vodopáde sme boli sami, tak sme sa tam zdržali dosť dlho. Miška som mala časť cesty v nosiči, dosť aj na striedačku chodil sám, trasa má veľmi mierne stúpanie, zvládnu to teda aj menšie detičky. Buďte trocha ostražití kvôli medveďom, ktoré sa tu v lesoch vyskytujú. My sme nestretli našťastie žiadneho. :)

REZORT MASARYKOV DVOR

V rezorte môžete ísť na komentovanú prehliadku o varení piva, zajazdiť si na koni, ochutnať dobré jedlá a deti sa môžu vyšantiť na ihriskách. Je tu naozaj krásne prostredie, dá sa tu aj ubytovať či začať tu cyklistiku do okolia.

Tak čo, ktoré miesto navštívite ako prvé?

Maťa

Martina Magulová
Som vášnivá cestovateľka. Cestujem bez cestovky - LACNEJŠIE a ZAUJÍMAVEJŠIE. S radosťou sa delím o svoje skúsenosti, aby som vám ušetrila čas a peniaze a aby ste aj VY mohli za málo peňazí zažiť čo najviac a odvážili sa ísť spoznávať svet! :) Zoznam precestovaných krajín a niečo o mne nájdete tu>> Som autorka e-bookov: Kompletný návod na cestovanie bez cestovky>> Cestujem s cestovkou. Ako zažiť na dovolenke viac?>> E-book zdarma Ubytovanie bez cestovky>> Kontakt: E-mail: info@martinamagulova.sk >> Facebook fan page: Cestujeme bez cestovky>> Instagram: Cestujemebezcestovky>>
Komentáre