Keď prídete do Thajska, rozhodne sa nebudete nudiť. Vlastne, je to na vás. Môžete si vyvaliť šunky na pláži a dva týždne sa z nej nepohnúť. Ja trávim veľa času prácou pri počítači, preto vo voľnom čase vyhľadávam okrem resetu mysle aj rôzne aktivity, pohybové, či zážitkové.
A tak som si pred cestou do Thajska zisťovala, čo sa tam vlastne oplatí vidieť a zažiť, aby mi nič zaujímavé neušlo. Krajina a kultúra je tak rozdielna oproti Slovensku, či Čechám, že nám príde zaujímavé už len pozorovanie ľudí, či premávky v meste. Väčšie mestá, napr. Bangkok, naviac ponúkajú množstvo prenádherných chrámov, svätýň a sôch Buddhov. Môžete sa ísť pozrieť na thajský box, v mestách i na plážach si môžete dať za pár drobných spraviť thajskú masáž nôh, chrbta, či celého tela.
O jazdení a kúpaní so slonmi som vám už písala, žiaľ, až doma som zistila, čo za touto aktivitou stojí, takže ju nemôžem odporúčať. V niektorých častiach miest vás budú thajčania lákať tiež na ping pong show, na ktorú sme sa našťastie nedali zlomiť. Nebudem sa o nej rozpisovať, ak chcete, skúste si zistiť viac na internete. Ide o show striptízového charakteru, pričom tu bežne funguje „mafia“, ktorá vás s radosťou pri odchode oberie o väčšinu vašej hotovosti.
Okrem toho ma veľmi zaujali školy varenia a plávajúce trhy. Ani jedno som si nechcela nechať ujsť. Ako všetko prebiehalo?
Škôl varenia tradičných thajských jedál je veľa v celej krajine. V hlavnom meste, Bangkoku, je ich hneď niekoľko. Ja som si ich vopred porovnala podľa miesta konania kurzu, počtu navarených jedál, ceny a referencií. Rozhodla som sa pre Silom Thai Cooking School a bola to fantastická voľba! Rovnako ako väčšina iných cestovateľov gurmánov im tiež dávam 5* z piatich. Bol to naozaj úžasný zážitok nielen pre mňa, čo rada varím a jem, ale aj pre manžela, ktorý vie uvariť len čaj. :)
Na ich web stránke Silom Thai Cooking School vyplníte formulár, alebo im napíšete email s potrebnými informáciami – koľko ľudí príde, ktorý deň (pozrite si na stránke, aké jedlá sa v daný deň varia), či už ste na kurze boli, alebo nie (každý deň je možnosť varianty A pre začiatočníkov a B s inými jedlami pre ľudí, ktorí už kurz absolvovali), či chcete prísť ráno, poobede, alebo večer. Viď informácie pod jednotlivými kurzami.
Cena: 1000 THB (cca 26 Eur/705 CZK) na osobu za ranný alebo poobedný kurz, prípadne 900 THB za večerný kurz. V cene ranného a poobedného kurzu je prehliadka trhu, prednáška o surovinách, spoločné varenie a aj všetko jedlo, ktoré sa skonzumuje (je toho veľa, každý sa prejedol). Počas večerného kurzu sa nejde na trh, prednáška o surovinách prebieha v priestoroch školy.
O deviatej ráno sme sa stretli s milou veselou thajčankou na určenom mieste. Všetky inštrukcie sme dostali vopred e-mailom, vrátane navigácie priamo z nášho hotela, ktorého adresu sme im predtým napísali.
Na kurze sa okrem nás zúčastnili cestovatelia z Francúzska, Belgicka, či Kórei.
Spoločne sme sa presunuli na miestny trh plný čerstvej zeleniny, ovocia, rýb a morských potvoriek, či vareného jedla. Každá dvojica dostala do ruky prútený košík, do ktorého nám naša sprievodkyňa postupne vkladala suroviny, o ktorých nám rozprávala. Prednáška bola veľmi zaujímavá, bola však v angličtine, takže ak neviete po anglicky, máte žiaľ smolu a musíte sa snažiť odpozorovať, o čom je asi reč. Dozvedeli sme sa napríklad, aké rôzne druhy zázvoru, čili papričiek, či limetkových listov sa dajú na trhu kúpiť, ako spoznáme, že sú krevety čerstvé, ukázala nám suroviny, ktoré sme v živote nevideli.. No poviem vám, moja kuchársko/gurmánska duša plesala. Nie, pri takýchto „gurmánskych“ špecialitách zrovna neplesala:
Z trhu sme šli do školy – na poschodí bola pre nás vyhradená miestnosť, kde sa sedelo na zemi a prebiehala príprava surovín a diskusia, ďalšia útulná miestnosť bola jedáleň so stolmi a stoličkami a akoby na chodbe bol rad plynových sporákov s panvicami, na ktorých sme varili.
Každý deň sa v škole varenia varia iné jedlá, čiže ak vás táto aktivita nadchne, môžete sa jej zúčastniť aj viackrát. Zároveň je každý deň možnosť varianty A pre začiatočníkov a B, pre ľudí, ktorí už na kurze boli. Zoznam a fotografie jedál, ktoré sa v priebehu týždňa pripravujú je na ich web stránke (treba kliknúť na Course 1 až 7). My sme sa zúčastnili pondelkového kurzu, a tak sme pripravovali Tom Yum polievku, asi najznámejšie rezance Pad Thai, kurací šalát, zelenú kari pastu, zelené kari s kuracím mäsom a môj najobľúbenejší thajský dezert – mango sticky rice (lepkavú ryžu s kokosovým mliekom a mangom).
Mohol by vás zaujímať aj článok Najkrajšie pláže v Thajsku na videách >>
Varenie bolo veľmi uľahčené tým, že boli všetky suroviny na 1 porciu pripravené pred každým z nás, vo väčšine prípadov aj nakrájané. Občas sme niečo krájali my. Kari pastu a kurací šalát sme ochutnávali priamo v prípravnej miestnosti. Na panviciach sme varili Tom Yum polievku, rezance Pad Thai a zelené kari s kuracím mäsom. Všetko už bolo pripravené, tak nám šéfkuchárka, ktorá kurz viedla iba hovorila, kedy akú surovinu máme dať na panvicu, či dať plyn silnejšie alebo slabšie, kedy miešať, a pod. Thajské jedlá sú hotové veľmi rýchlo, tak sme sa pri varení ani nespotili. :)
Po každom jedle sme si šli sadnúť do jedálne a každý si zjedol to, čo si navaril. Našťastie aj ľudia, čo variť nevedia, dokázali s týmto postupom uvariť rovnako chutné jedlo, ako my ostatní. :) Mango sticky rice (lepkavú ryžu s kokosovým mliekom a mangom) sme dostali už naservírované. Vyskúšali sme si iba vyrobiť kokosové mlieko:
Jedla bolo toľko, že sme všetko mali problém zjesť. Teda, ostatní mali problém. Ja keď mám dobré jedlo pred sebou, otvorím druhý žalúdok a lámem rekordy. :)
Zhrnutie: Jednoznačne vám túto aktivitu odporúčam! Je vynikajúca pre vás, čo radi varíte, rovnako ako pre vás, čo variť vôbec neviete. Zvládne to každý, kurz je veľmi zaujímavý a najete sa do prasknutia. :)
Na plávajúce trhy (po anglicky floating market) sme šli z Bangkoku v rámci celodenného programu cez spoločnosť Day Tours Bangkok, o ktorých píšem v predchádzajúcom článku o kúpaní so slonmi. Je množstvo agentúr, ktoré organizujú takéto výlety, pričom si vyberiete, či chcete ísť iba na tieto trhy, alebo si to spojíte aj s inými výletmi, ktoré ponúkajú. V okolí Bangkoku je viacero plávajúcich trhov, pričom my sme boli na najznámejšom z nich: Damnoen Saduak Floating Market. Nachádza sa cca 100 km od Bangkoku.
Vodič agentúry nás vyzdvihol skoro ráno priamo v našom hoteli. Postupne sme naberali cestujúcich v ďalších hoteloch a zabili tým dosť času. Mohli sme sa pozerať po uliciach Bangkoku. Alebo driemať. Na mieste sme sa rozdelili do úzkych motorových lodičiek, ktoré nás postupne preplavili až na trh. Upozorňujem: nákupy z lodiek sú väčšinou predražené. Na „suchozemských“ trhoch v Bangkoku, či v inom meste viete nakúpiť suveníry oveľa lacnejšie. Ak sa vám niečo zapáči tak, že nemôžete odolať, jednoznačne cenu zjednávajte. Môžete si však dopriať nejakú dobrotu – kúpiť si lepkavú ryžu s mangom, či palacinky od babičky, ktorá vám ich predá rovno z jej loďky má skrátka svoje čaro.
Vozili sme sa okolo stánkov na brehoch rieky, pri niektorých sme sa zastavili, tiež sme stáli, pokiaľ chcel niekto kúpiť niečo z loďky plávajúcej okolo. Občas vznikla zápcha z množstva lodiek plných zážitkuchtivých turistov. Keď sme takto oboplávali celý trh, mohli sme vystúpiť z loďky a prejsť sa pomedzi stánky na súši. Opäť upozorňujem, keďže ide o turistickú atrakciu, ceny sú tu nadsadené, treba zjednávať. Miloš si tu ale kúpil ľahučkú bielu košeľu s palmami a ja som neodolala tácke s exotickým ovocím. Dali sme si tu tiež obed – polievku a tradičné pikantné rezance.
Zrhnutie: Som veľmi rada, že som tieto trhy zažila, musím ale priznať, že som z tejto aktivity „neodpadla“. Asi kvôli veľkému množstvu turistov na loďkách a vysokým cenám. Zažiť to ale podľa mňa treba, len si to spojte ešte s nejakou inou aktivitou, aby ste iba kvôli trhom nezabili pol dňa.
Majte sa krásne,
Martina
NÁVODY na CESTOVANIE BEZ CESTOVKY:
E-book na stiahnutie ZDARMA
Dovolenka na výletnej lodi >>
E-book na stiahnutie ZDARMA
Ubytovanie bez cestovky >>
E-book Kompletný návod na cestovanie bez cestovky >>